PREMIAT PENTRU TALENT

Premiu important obținut de un elev din municipiul Râmnicu Sărat la cea de-a XIX – a ediție a Concursului Național de Creație Literară „Ars Nova”. Este vorba despre Mateo-Andrei Gongea, elev în cadrul Școlii Gimnaziale ”Vasile Cristoforeanu”, care s-a numărat printre primii patru câștigători ai concursului, la secțiunea proză, clasele VII-VIII. Concursul de creație literară a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, în parteneriat cu alte instituții de cultură brăilene. La ediția din acest an a competiției, au participat 281 de elevi, din 28 de județe ale țării, cu toții înscriind în concurs peste 700 de lucrări de poezie și proză.  Concursurile școlare reprezintă un bun prilej pentru elevi de a-și promova talentul, dar și curajul, iar creația literară îi încurajează să-și dezvolte creativitatea, imaginația și abilitățile de exprimare, contribuind la dezvoltarea lor.

Mateo-Andrei Gongea nu se află la primul său premiu. El a mai câștigat și alte concursuri de creație literară.

Mateo spune că rezultatul obținut în urma participării la un concurs național îl motivează și îl determină să meargă mai departe cu alte proiecte similare. Tânărul consideră că participând la concursurile de creație literară se antrenează și își îmbunătățește și stimulează anumite abilități.

Mateo a descoperit pasiunea pentru scris din copilărie, dar odată cu ciclul gimnazial, această dorință de a așterne pe hârtie toate gândurile sale, s-a conturat și mai mult. În scrierile sale, tânărului îi place să abordeze mai multe subiecte, dar în mod deosebit, îl pasionează natura și ținuturile nordice ale Terrei.

Dascălii Școlii Gimnaziale ”Vasile Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat încurajează toți elevii să-și descopere talentul literar, să-și dezvolte creativitatea și să continue tradiția unității.

Toți participanții la cea de-a XIX-a ediție a Concursului Național de Creație Literară „Ars Nova”, începând cu elevi din clasele gimnaziale și terminând cu liceenii, au fost dornici să-și asume exercițiul scrisului. Prin cele patru secțiuni ale concursului, s-a încercat acoperirea unor arii largi din domeniul literaturii, temele propuse fiind adaptate nu numai vârstei, dar și preocupărilor tinerilor scriitori.  „Călătorii de tot felul„  a fost tema propusă elevilor din clasele V-VI,  „Povești despre frumusețea nevăzută„ a fost subiectul de inspirație pentru participanții claselor VII-VIII,  „Întrebări, căutări, chemări„ a fost provocarea lansată elevilor din clasele IX-X, iar despre „Persistența memoriei„ au scris liceenii din clasele XI-XII. Fragmente din lucrările premiate au fost publicate în suplimentul literar al concursului. Manifestarea, cuprinsă în calendarul concursurilor naționale școlare 2024, fără finanțarea Ministerului Educației, a fost organizată de Liceul de Arte „Hariclea Darclee” cu sprijinul mai multor instituții brăilene, printre care Inspectoratul Școlar Județean, Teatrul „Maria Filotti” și Biblioteca Județeană „Panait Istrati”. În cadrul festivității de premiere, desfășurate în Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti”, participanții s-au putut bucura de premiile oferite, dar și de un spectacol sincretic ”Minunata pantofăreasă”, adaptare după Federico Garcia  Llorca, oferit de către elevii secției de teatru.

Related posts